Till innehållet
christopherh

Vi labbar vidare med SSG

Vi träffades och labbade mer med Static Site Generation.
20 november 2018
SSG2 mot mörklila bakgrund
SSG2

Vi träffas månadsvis för gemensamt labbande och utbildande. De två senaste tillfällena har vi ägnat åt att djupdyka i SSG.

Den här gången ägnade vi oss nästan uteslutande åt att laborera vidare med det vi skapade i oktobers kod-em.

Uppgifterna var att hämta data från `DatoCMS` med `Apollo Client` och integrera kontaktformulär med `Formspree` och `Ajax`. De allra flesta byggde sin site med `GatsbyJS` medan någon använde `NextJS`. Upplevelsen var att, i sina nuvarande versioner, är den smidigaste kedjan att kombinera Gatsby med Apollo Client och Dato.

Tillvägagångssättet var att testa hela kedjan genom train-to-fail för att nå målet med att alla skulle få med sig verklig erfarenhet från de olika systemens egenheter samt hur de beter sig när de samverkar.

*Några insikter från deltagarna:

--Det var väldigt lätt att komma igång när man väl förstod hur GatsbyJS lirar med GraphQL. Dock lite klurigt och nytt att hämta data från specifika pages och mappa ut den från Dato, jämfört med exempelvis GraphCMS eller GraphCool

--Allt gick bra tills det inte gick. Problemet jag stötte på var med Fetch (som Apollo Client vill använda) som inte finns native i NodeJS. Detta behövde pollyfillas även på backend-sidan.*

Hur kan vi hjälpa dig? Fyll i formuläret, mejla eller ring.

Weahead ABÅsögatan 119 Stockholm