Till innehållet
christopherh

Vad är Variable fonts?

Tack vare ett gemensamt projekt mellan bland annat Apple, Microsoft, Adobe och Google, så fick vi år 2016 ett nytt typsnittsformat, så kallade variabla fonter eller v-fonts.
5 september 2018
Texten Variable Fonts på mörklila bakgrund
Variable Fonts

Tidigare har vi fått klara oss på de traditionella statiska fonterna med variationer som light, italic, regular, med en fil för varje stil. Men med variable fonts blir det möjligt att anpassa typsnittets karaktär med en nästan oändlig flexibilitet. Och det bästa av allt: det krävs endast __en__ fil.

En variable font anpassas utifrån typsnittsdesignerns förbestämda axlar, t.ex. Italic (ital), Optical Size (opsz), Slant (slnt), Width (wdth) och Weight (wght). Inom spannet för axlarna kan du sedan sätta vilket värde som helst, vilket gör att du kan anpassa bokstäverna precis så du vill ha de. Eftersom allt består av endast en fil så kan man enkelt göra många olika kombinationer på en och samma webbplats, utan att webbplatsen blir tyngre. Det finns inga begränsningar för hur många olika axlar eller hur axlarnas effekt kan kombineras. Det är till och med möjligt att skapa animationer.

variable-fonts-axis

De flesta moderna webbläsare stöder variable fonts men än så länge behöver man erbjuda en fallback.

Trots att nyheten kom redan år 2016 så har vi ännu inte sett en riktig spridning men nu ser vi fram emot att följa utvecklingen av variable fonts och förväntar oss att användningen sprids allt mer.

Du kan läsa mer om variable fonts här:

- Introduction to variable fonts on the web

- VARIABLE FONTS - An exploration of expressive, performant typography

Hur kan vi hjälpa dig? Fyll i formuläret, mejla eller ring.

We ahead ABÅsögatan 119 Stockholm